Vize Bilgileri
Yunanistan Schengen Vizesi
Yunanistan Schengen vizesi için talep edilen evraklar, mevcut koşullar nedeni ile değişkenlik gösterebilmektedir. Vize merkezleri temsilcilerinin aracılığı ile kişiye uygun görülen Yunanistan Schengen vizesi türünü yetkililer ile iletişime geçerek öğrenilebilmektedir. Yetkililer ile irtibat kurulduğu anda, kişinin talep etmiş olduğu Yunanistan Schengen vizesi 2020 güncel evrak listesi kişinin aktif olarak kullandığı e-mailine vize merkezi temsilcileri tarafından gönderilmektedir.
Ancak Yunanistan ülkesinin seyahat edecek olan kişiler, diplomatik ya da yeşil pasaport sahipleri ise Yunanistan vize başvurularının muaf tutulmaktadırlar. Bordo pasaporta (umumi) sahip olan kişiler ise Yunanistan Schengen vizesi işlemlerine tabi tutulmaktadırlar.
AB’nin 1985 yılında yürürlüğe getirilen Schengen vizesi, kişiye Avrupa sınırları içerisinde serbest dolaşım hakkı tanımlamaktadır. Schengen Anlaşması dahilinde bu sözleşme ile taraf olan ülkeler arasında bulunan sınırdaki kontrol denetimleri kaldırılmıştır.
Yunanistan Schengen vizesi 180 günlük bir süre zarfının içerisinde bulunan 90 günlük bir sürenin aşılmaması ile, Schengen’e üye olan ülkelerin yasal sınırları dahilinde kişinin yapacak olduğu planlı seyahatleri ya da bu sınırlar içerisinde yapılacak olan transit geçişlerin tamamını kapsamaktadır.
Bunun sayesinde, Schengen ülkesine ait olan vatandaşlar, pasaport kontrolünden geçmeksizin herhangi bir Schengen ülkesinden başka bir Schengen ülkesine serbest bir şekilde seyahat etme hakkına sahiptirler.
İç sınırların kaldırılması ile Schengen’e dahil olan ülkelerin bölgeleri en üst bir seviyede güvenliklerinin sağlanabilmesi adına iş birliği uygulamaları gerekmektedir. Yapılacak olan bu iş birliğine, ortak dış sınırların düzenlenmesi ve AB sınırları dışında, Schengen’e dahil olmayan komşu ülkeler ile iş birliğinin kurulması gereken konularda ortak bir sorumluluk duygusu ile hareket edilmesi gerekmektedir.
AB ülkelerine üye olan bir kişinin; Schengen bölgesine üye olan bir ülkeden bir vize alındığı anda, diğer Schengen üyesi olan AB ülkelerine de serbest bir seyahat/dolaşım hakkı taşımaktadır. Ancak bu kısımda dikkat edilmesi gereken konu ise, Schengen vizesi hangi ülke için alınmış ise, gerçekleştirilecek olan ilk seyahatte o ülkeye olmalıdır.
Örnek verecek olursak, bir kişi Almanya ülkesi için bir vize almış ise, seyahatinin ilk durağı Almanya ülkesi olmalıdır. Daha sonra almış olduğu vizenin (Schengen) prosedürlerine göre diğer AB Schengen üyesi olan ülkelere seyahat edebilmektedir. Ancak, Yunanistan Schengen vizesi almış olan bir kişi, Yunanistan ülkesine giriş yaptıktan daha sonra, diğer Schengen ülkelerine almış olduğu vizenin günü ve girişi uygunluk gösterir ise seyahat edebilme hakkına sahiptir. Kişi ilk olarak vizesini almış olduğu ülkeye seyahat ettiği takdirde, bu durum diğer vize başvuruları açısından da olumlu bir şekilde sonuç alabilmektedir. Kişiye olumlu bir referans olması açısından oldukça önem arz etmektedir.
Kişinin yapacak olduğu seyahatin süresi, vize üzerinde bulunan süre ile sınırlı bir şekilde tutulmaktadır. AB yetkilileri, Schengen uygulamaları adına yapılacak olan önerilerde bulunmak zorundadır. Schengen’e üye ola ülkeler, ülkelerine yapılacak olan giriş ile ilgili SIS adı verilen bir veri tabanı sisteminden yararlanmaktadırlar. Bu veri bankası içerisinde, Schengen ülkesine yapılacak olan giriş ile ilgili tüm bilgiler başta olmak üzere farklı çeşitliklere sahiptir. Bu veri tabanı ise, birliğe üye bulunan ülkelerin yetkili mercilerinin kullanım alanına açıktır.
Yapılacak olan seyahatin süresi, kişinin yapacak olduğu süre ile sınırlı tutulur. Schengen bölgesine üye olan ülkeler ise; Almanya, Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Finlandiya, Estonya, Hollanda, İspanya, Fransa, İtalya, İsveç, Lüksemburg, Macaristan, Letonya, Litvanya, Polonya, Malta, Portekiz, Slovakya, Slovenya ve Yunanistan ülkeleridir.
Ancak belirtilen ülkelerin dışında da bulunan AB’ne üye olmayan ülkeler ise İsviçre, İzlanda ve Norveç ülkeleridir. Bu ülkeler özel bir anlaşma imzalayarak, aynı uygulamaları kabul etmişlerdir. Bu durumların doğrultusunda kişinin alacak olduğu Yunanistan Schengen vizesi, tüm belirtilen Schengen ülkelerinin seyahatlerini de kapsam alanına almaktadır. Tüm sayılan Schengen ülkelerinin kapıları, seyahat ve turistik amaçların doğrultusunda kişiye açılmış olacaktır.
Ancak, Schengen vizesinin de kendi içerisinde bulunan çeşitleri mevcuttur. Bu vize kategorileri, kişinin yapacak oldu seyahatin amacına ve mesleki pozisyonuna bağlı olarak değişiklikler göstermektedir. Bu kategoriler ise; turistik vize, ticari vize, şoförler vizesi, eğitim vizesi, gemiciler vizesi, aile ve arkadaş ziyareti vizesi, eğitim vizesi, kültürel-sportif ve konferans adına alınacak vize ve tüm bu vize kategorilerinin yanı sıra AB/Yunanistan vatandaşlığı/eş ve çocuk vizesi olarak mevcuttur.
Yunanistan Schengen vizesi başvuruları ise, kişinin seyahat amacına göre farklılıklar göstermektedir. 180 günlük bir süre içerisinde 90 günü geçmeyecek seyahatlerin vize başvuruları, yetkili mercilerin görevlendirmiş olduğu vize merkezleri ya da vize firmaları aracılığı ile sağlanmaktadır. Kişi eğer eğitim, çalışma, oturum gibi nedenlerden dolayı (90 günden fazla konaklama adına) Yunanistan ülkesinde kalmak üzere Schengen vizesi talep ediyor ise, kişinin başvurusu direkt olarak konsolosluk tarafından gerçekleştirilmektedir. Bu vize kategorileri için kişinin bizzat konsolosluğa gitmesi yetkililer tarafından talep edilmektedir.
Yunanistan Schengen vize başvurusu ile, seyahat planlayan kişiler seyahat tarihlerini de planına katarak en fazla 90 gün ya da en az 15 günlük bir süreden önce Yunanistan Schengen vizesi başvurusunun yapılması yetkilendirilmiş vize merkezleri tarafından tavsiye edilmektedir. Bunun yanı sıra Yunanistan kapı vizesi de Schengen vizesi olmak ile beraberinde yapılacak olan birlik başvuru şartları da değişkenlik göstermektedir.
Kişinin yapacak olduğu Schengen vize başvurularında, mevcut pasaportunun geçerlilik tarihi en fazla 10 yıl olmalıdır. 10 yılı geçmiş bir pasaport ile işlem yapılamamaktadır. Bu nedenden dolayı kişi başvuruda bulunmadan önce dikkatli bir şekilde pasaportunu incelemelidir. Ayrıca pasaportun yırtık sayfasının olmaması ve deforme olmaması da vize başvuru süreci içerisinde oldukça büyük bir önem taşımaktadır.
Başvuru yapılan vize merkezi, başvuru sürecinin her adımında kişilere gerekli hizmeti sunarak ve bu süreçte kişiye eşlik ederek gerekli tüm desteği sağlamaktadır. Ayrıca kişinin başvuru yapmış olduğu vizenin de takibini yaparak zaman zaman kişiyi bilgilendirmektedir. Bilgilendirilmesinde fayda vardır ki, vize merkezleri bilgilendirme yapmak amacı ile tarafına herhangi bir ücret talebinde bulunmamaktadır.
Kişinin Schengen vizesi alır iken en önemli unsurlarından biri ise biyometrik fotoğraftır. Dosya içerisinde talep edilen 2 adet biyometrik fotoğrafın, merciiler tarafından bildirilmiş nitelikte ve ölçüde olunmasına dikkat edilmelidir. Biyometrik fotoğraf kişinin en güncel halini yansıtmalıdır. Bu nedenle en fazla 6 ay içerisinde çektirilmiş olması gerekmektedir.
Ancak kişi ilk defa Schengen vizesi talebinde bulunacak ise, yetkilendirilmiş vize merkezine bizzat gelerek parmak izi vermesi gerekmektedir. Ancak kişinin daha önce mevcut bulunan bir Schengen vizesi var ise, ayrıca kişinin biyometrik verileri VIS taban verilerinde bulunuyor ise bu işlemden muaf tutulmaktadır.
Yunanistan Schengen vizesi adına kişinin dolduracak olduğu başvuru formu ise bu süreçte oldukça büyük bir öneme sahiptir. Bu nedenle form içerisinde beyan edecek olduğu bilgilerin eksiksiz ve hatasız olması gerekmektedir. Kişi formu doldurur iken oldukça dikkat etmelidir. Aksi halde kişinin Yunanistan ülkesi adına yapmış olduğu vize başvuru sürecinin de olumsuz bir sonuç almasına neden olmaktadır.
Yunanistan vizesi – ekşi
Yunanistan vizesi – ekşi
Yunanistan vizesi
Yunanistan vizesi
Yunanistan vizesi kaç günde Çıkar
Yunanistan vizesi kaç günde Çıkar
Yunanistan vize başvurusu
Yunanistan vize başvurusu